Komory szokowe to urządzenia, które służą do schładzania i zamrażania towarów wprost po ich obróbce termicznej. To sprawia, że zachowują swoje wartości odżywcze i dłużej są świeże. Poza tym dzięki szybkiemu schłodzeniu giną ewentualne bakterie, a woda nie odparowywuje zbyt gwałtownie.
To z kolei powoduje, że po rozmrożeniu danie nie jest przesuszone. W takiej komorze zachodzi reakcja fizyczna, która polega na natychmiastowym odebraniu ciepła. Fachowa chłodnia szokowa chłodzi produkty z temperatury, w której zostały przyrządzone do temperatury dwie stopni w około 90 minut. Takie komory i chłodnie montuje się w zakładach produkcyjnych, w których przygotowuje się gotowe produkty spożywcze do odgrzania. W komorach mroźnych zamraża się zupy w torebkach oraz warzywa i owoce sprzedawane w postaci mrożonek. Z kolei chłodzone są produkty garmażeryjne typu pierogi i krokiety, które w późniejszym czasie wystarczy odgrzać w mikrofalówce albo piekarniku. Dzięki zastosowaniu technologii szybkiego chłodzenia lub mrożenia można znacznie przyspieszyć proces produkcji. Dziś w żadnym zakładzie produkującym żywność nie czeka się aż produkty same w naturalny sposób się schłodzą. Po pierwsze trwa to zbyt długo, po drugie nie ma na to miejsca. Po trzecie zaś w czasie takiego powolnego chłodzenia na potrawie rozwijałyby się bakterie. To spowodowałoby, że znacznie szybciej aby się zepsuła. Komora szokowa to urządzenie wyuzdane technologicznie. Dziś te przyszłościowe wcale nie zużywają tyle prądu, ile to jeszcze miało miejsce kilkanaście lat temu. Są również niemalże bezobsługowe. Żądaną temperaturę ustawia się na wyświetlaczu i po jej osiągnięciu przez schładzane produkty urządzenie samo się wyłączy. Nie należy sprawdzać tego w czasie procesu chłodzenia. Komory chłodnicze na prawdę często wyglądają jak osobne pomieszczenia. Można do nich wejść lub wjechać wózkiem, na którym znajduje się żywność. W środku znajdują się półki, na których można ułożyć produkty przeznaczone do schładzania lub mrożenia.
Źródło informacji: chłodnia szokowa.