Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. Zgodnie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie towarów następuje w czasie około 90 minut.
Wtedy to można zmodyfikować temperaturę potrawy z 70 do nawet 3 stopni. Jeżeli to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Istotne jest wyłącznie to, aby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest też w sytuacji deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić dosłownie do 10%. Wszystko przez proces parowania, który dodatkowo zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można codziennie wytwarzać niemałą ilość produktów. Zyskuje się również prócz tego miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może natrafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, np. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wyrafinowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Należy a dodatkowo pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdym momencie zamknięte. Można je otwierać wyłącznie na czas przenoszenia do niej towarów, które mają być schładzane. Jeśli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej w dodatku dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Zobacz: komory szokowego mrożenia.