Ażeby urozmaicić potrawy przygotowywane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by taką założyć. Większość z nich można kupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.
Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Stąd też tak wielu ludzi decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować lepiej niż ta ze sklepu. Jeśli chodzi o pielęgnację ziół, powinno się pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód albo zachód. Południowe słońce będzie z całą pewnością za mocne dla delikatnych ziół. Znakomita większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, więc to doskonałe rośliny dla zapominalskich. Nie gorzej, by ich ziemia w nich trochę przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest nieomalże identycznie niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może na nieszczęście sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie trzeba przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę należy wymieniać zawsze na rozmiar większą, ale nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem najlepiej jest podciąć roślinę, ażeby pobudzić ją co więcej do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne globalnie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć także do dekoracji wielu dań, np. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.
Więcej informacji na stronie: świeże zioła w kuchni.