Praca od dietetyka polega między innymi na przygotowywaniu indywidualnie dopasowanych do potrzeb czy również problemów zdrowotnych pacjenta jadłospisów. Dlatego też warto skorzystać z nowoczesnych narzędzi, które pozwalają na szybkie a także sprawne przygotowywanie diety z uwzględnieniem np kaloryczności, niemniej jednak również zawartości konkretnych składników takich jak witaminy minerały makro i mikroelementy, niemniej jednak też węglowodany białka czy również aminokwasy. Takim rozwiązaniem jest program dla dietetyków, który świetnie sprawdzi się nie tylko w pracy specjalistycznego dietetyka, niemniej jednak także specjalisty do spraw żywienia czy też trenera personalnego.
Warto nadmienić, że takie programy z powodzeniem wykorzystywane są także przez studentów dietetyki, którzy zapoznają się z zasadami związanymi z przygotowywaniem fachowych jadłospisów.
Układanie jadłospisów w programach – co warto wiedzieć?
Wykorzystywanie takich kodów to głównie przyspieszenie procesu układania jadłospisów. Warto mieć na uwadze o tym, że program dietetyczny to masowe funkcje, a zatem w głównej mierze sposobność korzystania z bazy potraw oraz dań. Warto zdawać sobie sprawę o tym, że są tam uwzględnione nie tylko i wyłącznie kalorie, niemniej jednak też wykaz poszczególnych składników pokarmowych przykładowo takich jak białka cukry czy również witaminy. Ponadto, taki program daje też sposobność skorzystania z aktualnej bazy produktów opublikowanej przez Instytut Żywności a także żywienia, ale też możemy skorzystać z tabeli wartości odżywczej towarów spożywczych i potraw. Warto być świadomym także o tym, że taki program daje nam dostęp do bazy pacjentów, a więc możemy zbudować archiwum wizyt, układanych jadłospisów, jak również wykaz naszych pacjentów. Dzięki takiej bazie danych będziemy mieli dostęp do potrzebnych nam w pracy informacji. W dodatku, program do układania diet to także zastosowanie miar domowych, przykładowo takich jak garść szklanka łyżeczka czy również kromka. Na uwagę zasługuje także fakt, że w takim programie wykorzystywane są normy żywieniowe zdefiniowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Dzięki temu organizowane przez nas diety będą w prawidłowy sposób zbilansowane pod względem kaloryczności, niemniej jednak również dostosowane do obowiązujących standardów.
Więcej informacji: program do układania jadłospisów.